меню
меню
меню
Pufetto
Pufetto меню
corner Каталог товарів
0 800 330 532 всі дзвінки безкоштовні
ua arrow ru Особистий кабінет Список бажань 0 Кошик товарів0

Догляд за ортопедичним матрацом: особливості та правила



Догляд за ортопедичним матрацом: особливості та правила

Ортопедичні матраци нескладні у догляді. Вони фактично вимагають тільки провітрювання і видалення пилу. Більш складні процедури доведеться проводити тільки в особливих випадках забруднення, пошкодження оббивки або наповнювача. Як чистити ортопедичні матраци самостійно?

Чим ортопедичний матрац відрізняється від звичайного

Звичайний матрац призначений для постійного нічного відпочинку людини без проблем зі здоров'ям. Він не підвищує якість сну, а ось знизити його здатен - за рахунок особливого вигнутого розташування хребта під час відпочинку. Такий стан для нашого тіла неприродний, нездоровий. Хребет або провисає, або знаходиться в здавленому положенні і ніколи не розслабляється, що призводить до погіршення здоров'я.

Виправити справу допомагає ортопедичний матрац, який приймає форму тіла. Він забезпечить хребту правильне природне положення, усуне причину дискомфорту, відновить нормальний сон.

Ортопедична модель відрізняється:

  1. Конструкцією. Вона найчастіше складається з пружин, які пов'язані одна з одною  виключно особливими тканинними мішечками. У кожному мішечку знаходиться окрема пружина. Зверху стелиться 1-3 шари різних матеріалів. Іноді в конструкції використовуються тільки м'які шари наповнювача.
  2. Жорсткістю. В середньому ортопедичний виріб жорсткіший за традиційний, хоча здатен мати різну жорсткість. М'який призначений для людей легше 60 кг і старше 60 років, середній універсальний, жорсткий корисний для немовлят, людей з великою вагою, людей після травм, операцій.
  3. Анатомічністю. Ортопедична поверхня повторює вигини тіла, знімає навантаження на спину і шию, правильно розподіляє вагу того, хто відпочиває.
  4. Довгою службою. При правильній експлуатації «спальний настил» прослужить 5-15 років.

Цими особливостями зумовлена відмінність у догляді за орто-моделлю. Що потрібно зробити, щоб спальне місце слугувало вам довгі роки?




Як складати і переміщати ортопедичний матрац

Складати і згортати анатомічний різновид матраца з блоком пружин забороняється. Такі дії призводять до деформації, порушення структури шарів і втрати ортопедичних властивостей. На короткий термін дозволяється зігнути моделі, що складаються виключно з м'яких шарів (латекс, ППУ).

Деякі різновиди матраців можуть поставлятися зі складу згорнутими, в захисній вакуумній упаковці. Після розпаковки їх вже більше неможливо згорнути.

Транспортування м'якого спального місця проводиться в горизонтальному положенні, на максимально рівній поверхні. Пружинні модифікації можна перевозити вертикально на невеликі відстані. Зберігати у вертикальному положенні матрац на пружинах дозволено не більше 2 діб.




Як чистити ортопедичний матрац

Як правильно почистити ортопедичний матрац, чи можна це робити своїми руками, чи доведеться звертатися до хімчистки? Якщо поверхня для сну не дуже сильно забруднена, ситуацію можна виправити власноруч.

Перш за все, ситуацію здатна вирішити проста передбачливість. Не варто використовувати виріб без знімного чохла. Вартість наматрасника невисока, проте він реально вирішить більшість проблем. При забрудненні зніміть його і випріть руками або в пральній машинці в делікатному режимі.

Якщо ж забруднення проникло через тканину чохла, нічого не залишається, окрім як почистити ортопедичний матрац в домашніх умовах. Допустима виключно суха чистка з використанням спеціальних засобів або перевірених «народних».

Як можна виконувати очистку:

  1. Від пилу обробіть спальну приналежність з усіх боків пилососом.
  2. Пляму або бруд можна прибрати текстильним засобом для виведення плям у формі рідини, вологих серветок, спрею, олівця. Якщо їх немає, використовуйте підручні засоби - соду, сіль, тальк, перекис водню.

Хочете знати, як випрати ортопедичний матрац, чи припустимий такий спосіб догляду? Виробники не рекомендують прання продукції із зануренням у воду або обливанням. Максимум, що дозволено, - очищення поверхні за допомогою піни розведеного у воді спецзасобу. Волога для ортопедичних матраців шкідлива.

Стійкий «хімічний» запах покупки зникає після провітрювання. Винесіть виріб на лоджію і залиште на 1-2 доби.




Правила користування ортопедичним матрацом

Щоб покупка відслужила бажані 5-15 років, дотримуйтесь правил експлуатації. Як категорично забороняється поводитись з матрацом:

  • вибивати;
  • сушити праскою;
  • згинати пружини;
  • згинати, розтягувати;
  • ходити, стояти, стрибати;
  • мочити, прати, обливати;
  • сидіти або лежати з одного краю;
  • зберігати складеним, скрученим;
  • зберігати вертикально більше 2 діб;
  • використовувати вшиті ручки для транспортування;
  • перевищувати зазначене виробником максимальне навантаження;
  • тримати поруч з електронагрівальних приладом або відкритим вогнем.

Щоб у виробі не з'явилися «провали», його потрібно:

  • використовувати на ліжку з ламельною основою (ширина ламелей від 38 мм);
  • перевертати, міняючи голову з ногами раз на 3 місяці, верх із низом раз на 6 місяців.

Для якісної вентиляції відстань від матраца до підлоги повинна бути не меншою за 10 см. Зберігайте етикетку і документи на покупку - так ви зможете обміняти товар по гарантії.



Лишити відгук: