меню
меню
меню
Pufetto
Pufetto меню
corner Каталог товарів
0 800 330 532 всі дзвінки безкоштовні
ua arrow ru Особистий кабінет Список бажань 0 Кошик товарів0

Лайфхаки: прибирання килима в домашніх умовах



Лайфхаки: прибирання килима в домашніх умовах

На килимі з'явилася пляма! Що робити - віддавати килим в чистку або пробувати впоратися своїми силами? Дізнайтеся, як почистити килим в домашніх умовах, не зіпсувати його, обійтися без розводів та інших слідів невдалої обробки.

Правильна чистка

На підлогу щодня осідає пил, падає волосся, шерсть домашніх улюбленців. На килим у вітальні переносять бруд з передпокою. Якщо він лежить в коридорі - отримує в рази більше вуличного бруду. У килима багато інших «ворогів». Обрізки, лушпиння, дитяча присипка, пудра і т.д постійно потрапляють у ворс, застряють в ньому.. Ці забруднення не шкодять зовнішньому вигляду покриття, якщо звичайне прибирання проводиться вчасно:

  • сухе - раз на тиждень;
  • вологе - раз на три місяці;
  • глибоке - раз на рік.

Екстрена чистка потрібна, коли зовнішній вигляд покриття в небезпеці. Залишити складновидалювані плями можуть їжа, віск, клей, сеча, кров, фарби, напої, чорнило, крем для взуття.

Віник і пилосос не допоможуть в цій ситуації. Доведеться швидко підбирати засіб для виведення плям або писати заявку на клінінг. Пам'ятайте, компанія не дасть гарантії на повне виведення плями, якщо вона старша трьох днів і вже оброблялася.



Прибирання пилу

Основні помилки

Складність домашнього чищення килима в тому, що його легко зіпсувати. Від неправильного поводження ворс вицвітає, деформується, а забруднення не видаляється.

Як почистити килим удома, не зашкодивши:

  • використовуйте холодну або теплу воду - не гарячу;
  • обробляйте покриття за ворсом - не проти нього;
  • повертайте килим - для рівномірного зношування;
  • стеліть килим на сухе - дайте підлозі висохнути;
  • мийте в міру - не частіше 1 разу на три місяці;
  • жорстка щітка не корисна - пошкоджує ворс;
  • видаляйте бруд швидко - поки не в'ївся.

Підбирайте миючий засіб ретельно і правильно. Не використовуйте засоби для миття посуду - вони можуть пошкодити покриття. Ігноруйте поширений міф про те, що килими з натуральних матеріалів не можна чистити «хімією». Для них теж є спеціальні склади, що добре видаляють бруд.



Чистка килима губкою

Як правильно вибрати засіб для чищення
 
Чим мити килим? Підберете засіб неправильно - покриття не відмиється або буде зіпсовано. Якість і наслідки збирання залежать від матеріалу ворсу, ступеня забруднення, «часу життя» плями, раніше використаних засобів, умов, в яких буде робитися прибирання.
 
Чистячі засоби бувають двох типів: брендові (хімічні, професійні), та домашні (натуральні, народні).
 
Хімічні склади легко відміряти. Виробники вказують точні інструкції і дозування. Ви відразу знаєте тип килима і забруднень, з якими використовується засіб.
 
Брендові кошти дорожчі, але надійніші за народні. До них відносяться шампуні, суха піна, протектори, кондиціонери, підсилювачі кольору, спреї попередньої обробки, нейтралізатори залишків миючих засобів, суміші з розчинниками речовин, що складно видалити, засоби для видалення запаху і плям від домашніх тварин.

Інші переваги хімічних засобів полягають в тому, що концентрат витрачається потроху - невеликої кількості вистачить надовго. Також він зручний у зберіганні - речовини продаються тарі, котра щільно закривається.

Домашні склади змішують самостійно. Ви не знаєте точно, який ефект надасть засіб. Можливо, його буде важко нанести рівномірно.

Народні засоби дешевші за брендові, але часто їхня ефективність під питанням. До них відносяться: гас, сніг, сіль, сода, оцет, бензин, тирса, крохмаль, чайна заварка, нашатирний спирт і пральний порошок.

Частина речовин є в більшості будинків і квартир, їх легко купити в найближчому магазині. Їхні основні переваги - доступність, низька ціна.



Чистка плям

«Снігове» прибирання

Є простий спосіб, як почистити килим будинку без пилососа взимку. Умови прості: знадобиться великий двір, засипаний свіжим снігом. Видалення бруду буде успішним, якщо сніг буде розсипчастим, не липким, без кірки насту, а засніженої рівної поверхні вистачить, щоб перекласти килим кілька разів.

Як тільки настала відповідна погода - виносьте килим, кладіть ворсом вниз і присипати снігом зверху. Його треба вибити (або походити зверху), щоб випали пил і частинки бруду. Перекладіть килим на нове місце і повторіть процедуру. Робіть так, поки сніг під ним не стане чистим. Потім переверніть килимове покриття ворсом вгору, вибийте. Потім повісьте на перекладину, знову вибийте. Якщо повісити ніде, ретельно зметіть сніг. Занесіть килим в будинок, розстеліть, дайте нагрітися до кімнатної температури, висохнути.

«Зимове» прибирання дозволяє видалити пил, але вимагає часу і фізичних зусиль.

Як освіжити килим чаєм

Чистка чайною заваркою - другий спосіб, який використовується поза межами приміщення. Він підходить тільки для виробів з темним ворсом! Чай може забарвити світлий килим (нерівномірно). Звести плями від заварки буде складно.

Як чистити покриття чаєм:

  1. Заваріть багато свіжого чаю. Краще вибирати недорогий чорний сорт.
  2. Процідіть чай, щоб відокремити заварку від рідини. Рідину збережіть - вона ще знадобиться.
  3. Відіжміть заварку. Вона повинна бути вологою, не мокрою.
  4. Винесіть килим і розстеліть на вулиці. Висипте заварку на пляму, дайте їй висохнути.
  5. Позмітайте заварку, повісьте килим на поперечину. З повішеного виробу позмітайте щіткою залишки заварки.
  6. Вилийте на килим рідину. Вона посилить колір ворсу, додасть йому приємного запаху. 

Не хочете або не можете винести килим на вулицю? Дізнайтеся, як помити великий килим вдома за допомогою чаю! Різниця з попереднім способом невелика - в ньому не використовується рідина. Розсипте заварку і дайте їй висохнути. Потім килим потрібно пропилососити або зібрати сухі чаїнки віником, щіткою.



Плями на килимі

Чищення в будинку

Перед тим як в домашніх умовах почистити килим на підлозі, зробіть сухе прибирання. Килим потрібно пропилососити, витрусити або підмести. Подальша обробка залежить від того, який засіб ви вибрали. Краще заздалегідь перевірити ефект на невеликій ділянці покриття. Це допоможе врятувати весь килим від вицвітання і інших пошкоджень, якщо засіб вибрано невірно.

Домашні засоби чищення килимів:

  1. Сода - один з найбільш недорогих і доступних засобів. Не залишає різкого запаху, умовно безпечна. Використовується сама по собі або разом з сіллю, оцтом. Суху соду (або її суміш з сіллю) розсипають на забруднення, через 20 хвилин видаляють.
  2. Оцет - слабкий розчин (1 столова ложка на літр води). Ще один бюджетний засіб, який легко дістати. Підходить для шерстяних виробів. Розчин наноситься м'якою щіткою за ворсом, через 20 хвилин видаляється сухою губкою. Після цього покриття пилососять.
  3. Нашатирний спирт - слабкий розчин (2 чайні ложки на літр води). Найкраще справляється з червоним вином, соками. Наноситься щіткою тільки на ворс, видаляється сухою ганчіркою через 5 хвилин.
  4. Суміш гасу, води, прального порошку (1 чайна ложка гасу на літр мильного розчину). Підходить для шерсті, синтетики. Наноситься вологою губкою.
  5. Бензин з тирсою (в мильний розчин доливається десята частина бензину, сумішшю просочуються тирса). Потрібен, щоб видалити пластилін, вино, лак, шоколад, сечу і т.д. Використовується так само, як чайна заварка без рідини. Тирса розсипається на пляму, видаляється після висихання.
  6. Крохмаль - для світлих однотонних виробів. Коштує недорого, купити можна майже скрізь. Використовується в сухому вигляді - розсипається на килим, після цього знищується потужним пилососом.

Недоліки домашніх засобів:

  • сніг доступний не завжди;
  • чай не підходить для світлих покриттів;
  • сода видаляє тільки несильні забруднення;
  • оцет, нашатирний спирт залишають сильний запах;
  • крохмаль не підходить для чорних і кольорових покриттів;
  • гасова і бензинова суміші залишають запах, від якого приміщення провітрюють кілька днів.

Народні засоби не завжди зручно використовувати. Вони можуть виручити в екстреній ситуації, але краще подбати про килим заздалегідь. Запитайте у виробника, дізнайтеся, з чого складається покриття; як з ним краще обходитися, що можна чистити, а що не варто.

Купіть концентрат (заощадите час, сили) або народний засіб (заощадите гроші) заздалегідь. Якщо не хочете чистити самостійно, дізнайтеся контакти і час роботи найближчої килимової хімчистки. Багато компаній висилають клінінгову бригаду на будинок. Знімати килим і везти його на обробку не потрібно.



Прибирання волосся та шерсті пилососом

Видалення волосся, шерсті

Якщо важко виводяться плями - не основна проблема, не завадить дізнатися, як почистити килим від волосся. Волосся вплутується в ворс, щітки, насадки пилососа - важко видаляється. Є кілька ефективних способів позбавлення килимів від шерсті і волосся:

  • валик для чистки одягу, скотч - для низького ворсу;
  • вологий віник, волога щітка, швабра - для низького ворсу;
  • турбо-щітка - насадка для потужного пилососа, для всіх типів ворсу;
  • гумова рукавичка-чесалка з м'якою щіткою на долоні - для низького, середнього ворсу.

Якщо спеціальних пристосувань немає, скочуйте і вибирайте волосся вручну. У цьому допоможе звичайна волога серветка. Вона добре збере волосся і залишить руки чистими. Такий спосіб найкраще працює з довгим волоссям і довгим ворсом.

Кілька правил, з якими килим буде менше забруднюватися волоссям:

  • розчісуйтеся у ванній вранці і ввечері, відразу забирайте випале волосся;
  • регулярно вичісуйте домашніх тварин, особливо під час линьки;
  • не нехтуйте періодичним прибиранням;
  • використовуйте килими з низьким ворсом.

Кращий спосіб позбутися від плям, волосся і бруду - видаляти їх швидко. Це легко зробити, якщо вдома є всі потрібні інструменти і засоби. Витратьте кілька хвилин, щоб підготуватися до неприємності. Тоді навіть велика пляма зникне швидко, без проблем.



Лишити відгук: