меню
меню
меню
Pufetto
Pufetto меню
corner Каталог товарів
0 800 330 532 всі дзвінки безкоштовні
ua arrow ru Особистий кабінет Список бажань 0 Кошик товарів0

Лайфхак: як швидко почистити матрац



Лайфхак: як швидко почистити матрац

Ми проводимо в ліжку третину життя, а хтось навіть більше. Багато людей у ліжку снідають або вечеряють, п'ють вино, накладають косметику, граються з дітьми або домашніми вихованцями. Тому пляма на матраці - часте явище, іноді від неї не рятує ні простирадло, ні наматрацник. Які бувають забруднення і як з ними боротися?

Різновиди забруднень

Кожна пляма унікальна за складом і характеристиками. Щоб ефективно усувати плями, потрібно знати їхні особливості. Чим найчастіше забруднюються матраци:

  1. Земля. Свіжий бруд видалити нескладно, але якщо він застаріла і в'ївся, доведеться попрацювати.
  2. Фломастери, ручки, олівці. Художня творчість видаляється тільки спеціалізованими розчинами.
  3. Пил. Сірі розводи на поверхні - результат впливу дрібних частинок пилу. Прибирати їх слід акуратно, щоб не втерти в тканину.
  4. Віск, парафін. Це наслідки романтичних вечорів при свічках або відключення світла. Якщо віск щойно потрапив на тканину, не потрібно його розмазувати - підсохнувши, він буде більш піддатливим.
  5. Помада. Звичка фарбуватися в ліжку може привести до того, що ви «пофарбуєте» спальну приналежність. Чим раніше помітите, що матрац забруднився, тим простіше буде вирішити проблему.
  6. Лак для нігтів. Ще одна данина красі. Забруднення легко усувається тільки коли воно свіже - допоможе ацетон або будь-який розчинник.
  7. Масло, жир, вино, чай, кава. Сніданок (обід, вечеря) в ліжку - романтично, але непрактично. Звичка їсти лежачи залишить незгладимий слід у вашій спальні.
  8. Кров і сеча. Ситуації бувають різні, в тому числі неприємні. Чим раніше почнеться боротьба з плямою, тим менше вона матиме наслідків.

Придумано багато лайфхаків, як почистити матрац своїми руками - від народних «фішок» на кшталт соди і ацетону до спеціалізованих засобів. Які з них будуть найефективнішими, покаже практика.



Ортопедичні матраци

Методи швидкого чищення в домашніх умовах

Матрац можна почистити засобами, які є в будь-якому будинку, продаються в магазинах, аптеках. Як швидко усунути забруднення підручними засобами?

  1. Від пилу и бруду спальну пиіналежність чистять оцтом з водою або харчовою содою. Засіб також допомагає усунути кліщів та запахи.
  2. Від сечі допомагає рідке мило, миючий засіб для посуду. Підходить аптечний порошок бура. Можна також промивати забруднене місце напівсухою губкою з розчином господарського мила и 2-4 краплями спирту, оцту. Кашка з лимонного соку та кухонної солі, втерта в проблемние місце, приберуть пляму и запах. Найкращий засіб - розчин з 2 склянок теплої води, ½ склянки нашатирного спирту и ½ склянки водневого перекису. Знебарвитиі плямау допоможе лимонний сік.
  3. Від крові (особливо свіжої) добро допомагає 3% перекис водню. Важливо: после цього забруднена кров'ю ділянка может стать трохи світлішою. Можна використовувати сильногазовану воду (змочивши пляму і присипавши зверху сіллю). Ефективна бура (1 ч.л. на 200 мл води) - це хороший засіб проти застарілих плям, так само як суміш крохмалю, перекису водню і солі в рівних дозах.
  4. Забруднивши спальну приналежність помадою та іншою косметикою, потрібно використовувати спирт або розчин 1 ч.л. нашатирного спирту на 0.5 л води.
  5. Жир легко видалити, протерши матрац ватним диском, змоченим спиртом, и просушивши.
  6. Краплі воску/парафіну зчищаються ножем, потім закапане місце потрібно пропрасувати через лист паперу або обробити пароочищувачем.
  7. Свіжі сліди пролитого чаю або кави легко прибрати сумішшю солі з гліцерином.
  8. Слідів від вина не залишиться, якщо їх швидко засипати сіллю, почекати півгодини і пропилососити.

Наматрацник білого кольору стане серйозною проблемою, якщо не знати, як почистити білий матрац в домашніх умовах. Використовуйте хлормісткий засіб-відбілювач - потріть виріб чистою білою тканиною, змоченою в хлорі, промийте матрац, висушіть. Ще один варіант - суміш прального порошку, гелю для посуду, засобу для чищення килимів. Обробіть сумішшю, протріть м'якою щіткою, промийте, висушіть.

Якщо матрац виділяє неприємний запах, скористайтеся народними засобами на кшталт водно-сольового розчину 3 до 1, соди, оцту з содою, нашатирного спирту. Нанесіть будь-який з них на поверхню виробу пульверизатором або серветкою, почекайте від 3 годин до доби, пропилососьте.

Чи можна прати матрац?

Іноді забруднення дуже сильне, і спальна приналежність вимагає прання. Неправильне прання здатна назавжди зіпсувати спальну приналежність. Як випрати матрац «безболісно»? Залежить від його наповнювача:

  1. Кокосове волокно (койра). Матеріал не любить рідини - його можна тільки пилососити і провітрювати. В пральну машинку на делікатному режимі дозволяється відправити чохол.
  2. Бавовняна вата. Виріб не боїться вологи, але дуже довго сохне. Тому вода - не найкращий варіант, використовуйте спеціальні засоби.
  3. Латекс. Не боїться води - можна прати у ванні.
  4. ППУ. Прати небажано - тільки змочувати, промокувати сухою тканиною, потім просушувати.
  5. Моделі на пружинній основі. Припустимий виключно сухий спосіб очищення.

Як бачимо, абсолютна більшість матраців воду не переносить, оскільки наповнювач може втратити корисні властивості, збиватися, грудкуватися, пліснявіти.



Матрац після чистки

Якщо виникла необхідність в пранні, покладіть матрац з синтетичним наповнювачем на дерев'яну або пластикову решітку, що спирається на краї ванни. Увітріть миючий засіб в забруднені місця, залиште на 2-3 години, промийте за допомогою теплого душу. Дайте стекти, добре просушіть на балконі, у дворі або біля гарячої батареї.

В особливо складних випадках потрібно глибока чистка наповнювача. Як почистити матрац всередині - просто розшийте його, вийміть вміст і періть окремо. Можна замінити частину набивки, якщо вона не є суцільним шматком, або віддати на реставрацію в компанію, яка спеціалізується на таких послугах.

Для гарантованої якості і цілісності виробу найкращим виходом буде хімчистка - виберіть перевірену фірму, або прочитайте відгуки про хімчистки вашого міста в інтернеті. Але далеко не всі такі компанії беруться за чистку матраців.

Спеціалізовані засоби для чищення

Провідні світові і українські бренди пропонують лінійки засобів для чищення тканин. Зокрема, відповідні препарати пропонують Amway, Vanish, Dr. Beckmann, Frosch та інші. Для білих матраців можуть використовуватися відбілювачі і засоби для виведення плям, для кольорових - лише засоби для виведення плям.

Спеціальних засобів, з якими роблять чистку матраців, не виробляються. Замість цього успішно застосовуються хімпрепарати для догляду за тканинами, килимами, м'якими меблями. Ці універсальні побутові засоби ефективно вирішують практично будь-які проблеми.

Перед тим як використовувати новий засіб, прочитайте інструкцію від виробника. Потім протестуйте препарат на малопомітній ділянці.

При очищенні не мочіть матрац рясно, інакше бруд затече всередину. Використовуйте не самі ці засоби, а піну від них. Наносьте піну губкою або пульверизатором, не натискаючи занадто активно на поверхню, щоб пляма не зробилося більшою. Важливо: щоб уникнути розводів, краще почистити всю приналежність для сну цілком. Після очищення висушіть виріб у дворі або на балконі, потім пропилососьте.

Найбільш результативний профілактичний засіб проти забруднення матраца - водонепроникний чохол. Якщо немає можливості купити настільки просунуту модель, придбайте будь-яку - це краще, ніж нічого. Регулярно (1 раз на 2-3 місяці) періть наматрацник. Не приймайте їжу в ліжку, не паліть, не займайтеся косметичними процедурами. Пилососьте матрац і міняйте постільну білизну не рідше 1 разу на 2 тижні - так ви швидше побачите свіжі плями.



Лишити відгук: