меню
меню
меню
Pufetto
Pufetto меню
corner Каталог товарів
0 800 330 532 всі дзвінки безкоштовні
ua arrow ru Особистий кабінет Список бажань 0 Кошик товарів0

Вибір матраца за віком: рекомендації лікаря



Вибір матраца за віком: рекомендації лікаря

М'якість, розміри і особливі властивості матраца залежать від фізичного стану, рівня активності, зросту, ваги і особистих переваг власника. Частина цих параметрів тісно пов'язана з віком. Наприклад, з плином часу погіршується кровопостачання тканин - верхній шар матраца повинен ставати м'якшим, щоб виправити ситуацію.

Що враховувати при виборі матраца за віком?

Безпека і комфорт - головні характеристики при обладнанні «вікового» спального місця. Сон на нерівній, занадто жорсткій або м'якій поверхні може бути незручним і навіть небезпечним.

Щоб спати комфортно і без шкідливих наслідків, потрібно правильно вибрати матрац, скомбінувавши три фактори:

  1. Жорсткість впливає на те, під якою вагою прогинається матрац. Ділиться на 3 або 5 категорій. В одному виробі може бути до 13 зон жорсткості (зазвичай 3, 5 або 7).

  2. Пружність показує, наскільки можна «потонути» у м'якому шарі. Залежить від комбінацій використовуваних матеріалів. Забезпечує анатомічний, ортопедичний ефект.

  3. Рівність визначає, наскільки рівномірна поверхня спального місця. У низькоякісних, зношених матраців зустрічаються перепади висот, горби, провисаючі області.

Відсутність нормальної підтримки під час сну згубно позначається на здоров'ї в будь-якому віці. У дітей вона порушує поставу, у дорослих стає причиною частих болю у спині.

Наступні за важливістю параметри - довговічність і зручність експлуатації. Вони «складаються» з якості матеріалів і дотримання норм навантаження.

Особливості наповнювачів

Будь-який матрац - «бутерброд» із наповнювачів і оббивки. Його форму може тримати жорсткий каркас. Він використовується для пружинних блоків і комбінацій з ними.

Пружини діляться на залежні (Bonnel) та незалежні (Pocket). Перші дешевші у виробництві. Їхній недолік - «ефект гамака», який можна усунути тільки товстим шаром пружного пінистого матеріалу зверху. Боннель в базовому варіанті - бюджетне рішення без оздоровчих ефектів. З додатковими шарами він набуває анатомічності, комфорту.

«Покет» - не пов'язані між собою пружини. Вони поміщуються в окремі тканинні чохли, відокремлено реагують на навантаження. Це дозволяє позбавити ліжко від «ефекту гамака», металевих скрипів.

Безпружинні моделі складаються з піни, жорсткого шару або їхньої комбінації. Піна буває натуральною (латекс) або синтетичною (меморі-піна, ППУ і інші). Тверді шари виробляють із кокосової койри, кінського волоса, водоростей, коноплі, льону.



Матрац із меморі-піною

Від 0 до 13 років: як вибрати матрац для новонародженого, дошкільника і школяра

Спальне місце дитини впливає на її здоров'я і розвиток з самого народження. Матрац для новонародженого повинен бути гранично твердим. Згідно з дослідженнями американських педіатрів, надлишкова в'язкість матраца (а також наявність подушок, іграшок, ковдр) корелює з СРДС - синдромом раптової дитячої смертності. Перевертаючись долілиць, немовля «тоне» в в'язкому матеріалі. До його носа і рота не надходить достатньо повітря. Наслідком стає задуха.

Щоб цього уникнути, до трьох років варто використовувати жорсткі безпружинні матраци з натуральними наповнювачами. Рекомендоване поєднання - кокос із латексом:

  • без бактерій, паразитів, пилових кліщів;
  • не гниє, не промокає, не пліснявіє;
  • з ортопедичним ефектом;
  • безпечно для алергіків.

З трьох років до вступу до школи дитина може користуватися недорогим жорстким або середньожорстким спальним місцем з ППУ, пружин Боннель.

З початком навчання навантаження не дитячий організм зростає, вимоги до ліжка змінюються. Як вибрати матрац для школяра? Пора переходити на незалежні пружини Pocket середньої жорсткості. Вони дають ортопедичний ефект для правильного формування постави, допомагають розслабитися після напруженого дня.

Від 13 до 22 років: як вибрати матрац для підлітка

«Підліткові» вироби багато в чому копіюють «дорослі». Їхня оптимальна твердість середня. Перевага віддається поєднанню «покет», тонкого кокосового шару і меморі-піни. Варто розглянути латексні варіанти, якщо потрібні виключно натуральні матеріали.

У цей період можна купувати довговічні моделі середнього або високого цінового сегмента. Розмір - мінімум півтораспальний. Ними можна користуватися в дорослому віці, якщо дозволяють габарити і зношення.

У підлітка може сильно змінитися зріст, вага і звичне положення сну. Тому прийнято купувати «усереднені» моделі матраців. Можна скористатися іншим способом, щоб вибрати найкомфортніший виріб. На час активної фази зростання купують недорогий поролоновий матрац середньої жорсткості. А в 16-17 років обладнують спальне місце відповідним матрацом.



Матрац для дорослого

Від 22 до 60 років: як вибрати матрац дорослому

З віком якість сну погіршується. Людина починає більше крутитися уві сні, інтенсивніше реагувати на подразники. У цей період важливо усунути всі недоліки спального місця, щоб зберегти бадьорість, здоров'я. Фахівці попереджають: порушення сну в дорослому віці провокує хворобу Альцгеймера, проблеми з серцем.

При виборі матраца враховуються два головні чинники - маса тіла і проблеми зі здоров'ям.

 Рекомендації лікарів:

  1. М'які матраци потрібні при масі тіла до 55 кг, захворюваннях поперекового відділу.
  2. Середньожорсткі моделі підходять при вазі 55-90 кг, проблемах із грудним, шийним відділами хребта.
  3. Жорсткі спальні місця підійдуть при масі тіла від 90 кг, остеохондрозі, проблемах з поставою.

Бажана поза для сну теж впливає на тип спального місця. Тим, хто спить на животі, радять вибирати твердіші вироби, відпочиваючим на боці - м'якші.

Спільний сон зі своєю «другою половинкою» висуває додаткові вимоги до будови ліжка. Ширина спального місця повинна бути комфортною для двох. При цьому не повинно бути «ефекту гамака», при якому обидва користувачі поступово «сповзають» до центру ліжка. У цьому випадку не варто брати Bonnel - краще зосередитися на Pocket або безпружинних виробах. Важливий момент - Боннель буде скрипіти, тому його не варто використовувати в будинках з хорошою чутністю.

Вагітність - ще одна обставина, яка впливає на вибір матраца. Більше половини вагітних скаржиться на болі в спині. Вони збільшуються в міру зростання плоду. Щоб зменшити дискомфорт, лікарі рекомендують спати на боці в другому і третьому триместрі. Для цього може знадобитися м’якший матрац. Але він повинен давати хорошу підтримку спині, щоб не посилювати навантаження. Як компромісний варіант можна використовувати пом'якшувальний накладний топпер.



Вибір матраца для літніх людей

Від 60 і старше: як вибрати матрац для літньої людини

У літньому віці проявляються наслідки природного зносу організму. Це може бути артрит, болі в спині, суглобах. Багато в чому відповідний матрац схожий на спальне місце для вагітних. Важливе поєднання хорошої підтримки спини і м'якого верхнього шару. Правильне положення хребта зменшить больові відчуття. Пінистий шар зменшить навантаження на суглоби, допоможе крові краще циркулювати, насичувати тканини киснем.

Сон серйозно впливає на здоров'я, настрій і працездатність. Багато в чому якість відпочинку залежить від матраца - вибирати його потрібно ретельно. Найкраще полежати на виробі перед покупкою, оцінити його м'якість, рівень підтримки.

На новому спальному місці має бути зручно. Це основна вимога, на яку потрібно орієнтуватися. Якщо підходить кілька моделей, можна розглянути додаткові функції і особливості. Це може бути ефект «зима-літо», знімний чохол. Двосторонні варіанти довговічніші, вони довше протистоять зносу. Зимово-літні гарні для квартир, в яких добре відчувається міжсезонна різниця температур. Чохол на блискавці значно полегшує чистку.



Лишити відгук: