меню
меню
меню
Pufetto
Pufetto меню
corner Каталог товарів
0 800 330 532 всі дзвінки безкоштовні
ua arrow ru Особистий кабінет Список бажань 0 Кошик товарів0

Як зібрати ртуть з килима



Як зібрати ртуть з килима

Ртуть із розбитого градусника небезпечна. Її потрібно терміново видалити, але це не завжди просто. Дізнайтеся, чим і як чистити килими від ртуті, а що не можна використовувати ні в якому разі.

Навіщо прибирати ртуть

Якщо вдома розбився термометр, і метал витік на килими, уживати заходів потрібно  швидко. Ворсиста поверхня складніша для чищення, ніж рівний стіл. Ртуть може проникнути глибоко, особливо якщо ворс довгий.

Чим небезпечна ртуть, якщо її не вичистити? Метал потрапляє в організм, накопичується в ньому. Поступово він отруює всіх, хто контактує з випарами. Одного розбитого градусника досить, щоб викликати:

  • апатію;
  • порушення сну;
  • головний біль;
  • дратівливість;
  • легку збудливість;
  • підвищену стомлюваність;
  • запалення верхніх дихальних шляхів.

Симптоми з'являться не відразу. Їм потрібно кілька днів на «інкубаційний період». В цей час речовина накопичується в органах, встигає перетворитися на токсичні ртутні солі. Якщо розбитий термометр не перший, отруєння настане швидше.

Чого робити не можна

Головне в прибиранні ртуті - не розбивати краплі і не давати їм «розбігатися». Якщо ви не знаєте, як зібрати ртуть з килима, не використовуйте пилосос. Метал осяде на внутрішніх частинах приладу. Він випаровуватиметься при роботі пилососа дуже швидко, і ви отримаєте отруєння. Після такого прибирання техніку доведеться викинути - очистити не вийде. Миючий пилосос можна відновити тільки після ретельного відмивання спецрозчинами.

Також під заборону підпадають швабра, віник, щітка. Вони розіб'ють ртутні краплі на більш дрібні. Маленькі кульки залишаться на інвентарі і проникнуть глибше в килим. Неефективними будуть ганчірки, губки, папірці. Зібрати ними метал практично неможливо. Швидше за все, ви розіб'єте ртутні краплі.

Не можна викидати зібрану ртуть і забруднені речі в сміттєпровід, сміттєвий контейнер, унітаз, вікно і т.д. Зверніться до місцевого відділення держслужби з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення або поліцію. Вам розкажуть, хто може прийняти ртуть.



Термометр

Підготовка до збирання

Приступати до збору ртуті без підготовки не можна. Що робити якщо розбився градусник на килимі? Виведіть усіх з кімнати. Не забудьте домашніх тварин. Речовина швидко випаровується. Тому перш за все потрібно випустити її пари. Широко відкрийте вікна в кімнаті. Закрийте двері, щоб випаровування не проникли вглиб квартири.

Приготуйте весь можливий захист для себе. Надіньте одяг, якого не шкода позбутися. На обличчя надіньте респіратор або марлеву пов'язку - для безпеки дихальних шляхів. Захистіть руки високими гумовими рукавичками. Ноги захистіть бахілами або поліетиленовими пакетами (закріпіть їх).

Знадобляться контейнери для градусника, ртуті, використаних речей, а також інструменти. Градусник можна покласти в пакет з поліетилену. Для металу приготуйте банку з щільною кришкою (звідти метал не випарується). У банку можна налити холодну воду на 1/2 або 2/3. Збирати рідку речовину можна пензликом із мідною, латунною щетиною, чи з іншою, яка здатна покриватися ртуттю, але не вбирати її. Також підійдуть скотч, піпетка, конверт.

Видалення ртуті

Починати прибирання потрібно відразу після підготовки. Чим довше ртуть залишається на килимі, тим більше випарів чекає в кімнаті. Інструкція, як зібрати ртуть з ворсистого килима:

  1. Почніть прибирання з ретельного дослідження всіх місць, куди могла потрапити ртуть. Для цього висвітліть їх лампою - метал заблищить.
  2. Зберіть всі видимі осколки термометра і кульки ртуті в герметичну тару. Використовуйте підготовлені інструменти.
  3. Всі речі, які контактували з ртуттю, приберіть в герметичний контейнер. Туди ж покладіть бахіли (або пакети з ніг), рукавички, маску, одяг.

Рекомендується перериватися під час прибирання кожні 10-15 хвилин. Але потрібно уважно стежити за тим, щоб не рознести ртуть по квартирі на одязі та взутті.

Цей спосіб підходить для коротковорсового покриття. Як обробити килим після ртуті, якщо у нього довгий ворс? Поверніть килим так, щоб ртуть «стекла» до центру. Загорніть килим в харчову плівку або поліетилен. Винесіть його на вулицю і повісьте для вибивання. Постеліть під нього целофан, щоб метал не потрапив у грунт. Легкими рухами вибивайте килим. Провітрювати його потрібно 3 місяці, підлогу потрібно помити з хлоркою. Провітрювати приміщення, де розбився градусник, потрібно стільки ж.



Обробка килима

Обробка після збирання

Коли ртуть видалена, час переходити до демеркуризації. Килимове покриття потрібно обробити розчином йоду 5% (спиртовим), мильним розчином з содою, розчином 0,8% марганцівки, розчином хлоровмісних засоби. Обробити палас необхідно, але після цього на ньому можуть з'явитися плями, що не видаляються. Демеркуризація знижує рівень ртутної пари в 5-10 разів. Розчини пов'язують метал, перетворюючи його на чорну сіль. Вона вже не випаровується і не шкодить здоров'ю. Не нехтуйте обробкою розчинами - безпека важливіша за красивий вигляд підлогового покриття.

Щоб потрапляння ртуті на килим не застало зненацька, заздалегідь зберіть «тривожний комплект» в домашній аптечці. Розкажіть домашнім про правила збору ртуті (багато хто пилососить). Знаючи правила, вони впораються з проблемою, навіть якщо вас не виявиться поруч.

Модульний диван ClaudiaPreloader

Модульний диван Claudia 440x355 см від 95 254 ₴ від 98 200 ₴-3%
Тримісний диван MattonePreloader

Тримісний диван Mattone від 24 444 ₴ від 25 200 ₴-3%
Кутовий диван Bruno ClubPreloader

Кутовий диван Bruno Club від 30 967 ₴ від 31 900 ₴-3%


Лишити відгук: